Kremowy, aksamitny, z dodatkiem ciecierzycy, pasty tahini, soku z cytryny i przypraw hummus domowej roboty z dyni. Warto podkreślić, że dyniowy hummus jest bardzo zdrowy i jednocześnie smaczny.
Średnia ocen: 5(1)
1h 30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 szklanka ciecierzycy
1 łyżka pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
20 dag miąższu z dyni
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
kurkuma
chilli w proszku
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania
1
Ciecierzycę dzień przed przygotowaniem hummusu zalać zimną wodą i zostawić na noc.
2
Następnie odlać wodę, ziarna ciecierzycy zalać wrzątkiem i pod przykryciem przez 1 h gotować (od czasu do czasu zbieraj pianę).
3
Po ugotowaniu, ciecierzycę odcedzić, posolić i wystudzić.
4
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i upiec do miękkości. Następnie za pomocą blendera zmiksować z ciecierzycą, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku.
5
Na koniec hummus posypać sezamem i pestkami dyni.
1 komentarz
Patrycja W.24 listopada 2019 (20:21)
Jagoda dzięki ci za twoje przepisy. Jestem twoja fanka!
1 komentarz
Jagoda dzięki ci za twoje przepisy. Jestem twoja fanka!