Gwiazda makowa Gwiazda makowa

Gwiazda makowa

Gwiazda makowa to bardzo proste i niezwykle efektowne ciasto na święta Bożego Narodzenia! Przepis krok po kroku jak przygotować gwiazdę makową z pewnością usprawni proces pieczenia.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • Masa makowa:
  • 200 g gotowej masy makowej
  • łyżka masła
  • 5 łyżek miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 150 g płatków migdałowych
  • 70 g skórki pomarańczowej
  • Wierzch:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Rozkrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru, ciepłe mleko oraz 150 gram mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2
    Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Jajko i żółtka oraz pozostały cukier utrzyj do białości.
  • 3
    Następnie do utartych jajek dodaj przestudzone masło, wyrośnięte drożdże i pozostałą mąkę. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne i odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Masa makowa:
  • 1
    Na patelni rozgrzej masło i dodaj masę makową oraz miód. Podgrzewaj na niewielkim ogniu cały czas mieszając przez kilka minut. Dodaj skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane płatki migdałów i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
  • Wykonanie:
  • 1
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Przygotuj tortownicę - rozłóż ją na części, dno i boki oddzielnie posmaruj masłem i wyklej papierem do pieczenia.
  • 2
    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części.
  • 3
    Następnie rozwałkuj pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy.
  • 4
    Placek połóż na dnie i wyłóż na niego 1/3 masy makowej. Tak samo należy z pozostałymi kawałkami ciasta. Każdy kolejny placek układamy na poprzednim i przekładamy masą makową.
  • 5
    Na koniec należy wyrównać brzegi ciasta. Odetnij kawałki, które wystają poza tortownicę.
  • 6
    Teraz na środku postaw szklankę. Natnij ciasto wszystkie warstwy, aż do dna na 16 w miarę równych części. Aby sobie to ułatwić, podziel najpierw na 4 części i każdy z nich również na 4 części.
  • 7
    Kolejny etap to zawijanie. Należy wziąć dwa kawałki i wywinąć je na zewnątrz. Najpierw raz, a następnie jeszcze raz i tak analogicznie do ostatniego kawałka.
  • 8
    Na tak przygotowane ciasto ostrożnie zakładamy boki tortownicy i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • 9
    Pieczemy przez 45 minut na niskiej półce piekarnika. Po upieczeniu, wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie delikatnie oprószamy ciasto.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis