Gwiazda makowa to bardzo proste i niezwykle efektowne ciasto na święta Bożego Narodzenia! Przepis krok po kroku jak przygotować gwiazdę makową z pewnością usprawni proces pieczenia.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
16
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
500 g mąki
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
Masa makowa:
200 g gotowej masy makowej
łyżka masła
5 łyżek miodu
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropel zapachu migdałowego
150 g płatków migdałowych
70 g skórki pomarańczowej
Wierzch:
1 jajko do posmarowania wierzchu
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Rozkrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru, ciepłe mleko oraz 150 gram mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
2
Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Jajko i żółtka oraz pozostały cukier utrzyj do białości.
3
Następnie do utartych jajek dodaj przestudzone masło, wyrośnięte drożdże i pozostałą mąkę. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne i odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Masa makowa:
1
Na patelni rozgrzej masło i dodaj masę makową oraz miód. Podgrzewaj na niewielkim ogniu cały czas mieszając przez kilka minut. Dodaj skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane płatki migdałów i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
Wykonanie:
1
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Przygotuj tortownicę - rozłóż ją na części, dno i boki oddzielnie posmaruj masłem i wyklej papierem do pieczenia.
2
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części.
3
Następnie rozwałkuj pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy.
4
Placek połóż na dnie i wyłóż na niego 1/3 masy makowej. Tak samo należy z pozostałymi kawałkami ciasta. Każdy kolejny placek układamy na poprzednim i przekładamy masą makową.
5
Na koniec należy wyrównać brzegi ciasta. Odetnij kawałki, które wystają poza tortownicę.
6
Teraz na środku postaw szklankę. Natnij ciasto wszystkie warstwy, aż do dna na 16 w miarę równych części. Aby sobie to ułatwić, podziel najpierw na 4 części i każdy z nich również na 4 części.
7
Kolejny etap to zawijanie. Należy wziąć dwa kawałki i wywinąć je na zewnątrz. Najpierw raz, a następnie jeszcze raz i tak analogicznie do ostatniego kawałka.
8
Na tak przygotowane ciasto ostrożnie zakładamy boki tortownicy i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9
Pieczemy przez 45 minut na niskiej półce piekarnika. Po upieczeniu, wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie delikatnie oprószamy ciasto.
Dodaj komentarz