Gryczane naleśniki z pieczarkami Gryczane naleśniki z pieczarkami

Gryczane naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z mąki gryczanej są równie proste i szybkie w przygotowaniu jak klasyczne naleśniki. Są jednak dużo zdrowsze.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

kilka naleśników

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 gram mąki gryczanej (mąkę możemy zrobić samodzielnie, ja mielę kaszę gryczaną w młynku do kawy do konsystencji mąki, możecie również użyć blendera wysokoobrotowego)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka (najlepiej 1,5%)
  • 10 pieczarek
  • Olej kokosowy nierafinowany do smażenia
  • Woda gazowana
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Miksujemy mąkę z jajkiem i mlekiem, dodajemy odrobinę wody gazowanej, tak by ciasto uzyskało konsystencję ciast naleśnikowego.
  • 2
    Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy dosłownie odrobinkę oleju kokosowego (chyba że umiemy smażyć naleśniki beztłuszczowo. Smażymy naleśniki
  • 3
    Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, na drugiej patelni, również na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy kurczaka.
  • 4
    Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pierzem według uznania.
  • 5
    Nadziewamy farszem naleśniki i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki Bez glutenuBezglutenoweFitKaszaKolacjaPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis