Gazpacho czyli hiszpański chłodnik Gazpacho czyli hiszpański chłodnik

Gazpacho czyli hiszpański chłodnik

Przepis podstawowy i w mojej ocenie najlepszy na gazpacho!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • ocet z białego wina (około 3 łyżki)
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania

  • 1
    Pomidory należy delikatnie naciąć i przez około 2 min sparzyć we wrzątku, następnie ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
  • 2
    Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na kawałki, następnie razem z czosnkiem miksujemy w blenderze.
  • 3
    Dodajemy ocet, około 3 łyżek oliwy i chleb porwany na kawałki. Ponownie miksujemy na gładko.
  • 4
    Zupa nie powinna mieć cząstek warzyw.
  • 5
    Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty, należy rozrzedzić go wodą, a gdy będzie zbyt zbyt rzadki można zagęścić dodając więcej chleba lub samego pomidorów. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis