Fit sernik na daktylowym spodzie Fit sernik na daktylowym spodzie

Fit sernik na daktylowym spodzie

Przepis na genialny dietetyczny sernik w wersji fit (bez cukru). Słodyczy nadaje daktylowy spód, który wspaniale komponuje się z masą serową. Sernik jest puszysty i wilgotny.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 100 ml mleka
  • 120 g daktyli
  • 100 g mąki kokosowej
  • Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie można dodać jeszcze 50 g białka serwatkowego

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Składniki na spód przełóż do malaksera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa ma być sucha, jednak mimo to klejąca.
  • 2
    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i dociskaj łyżką tak aby powstała zwarta podstawa.
  • 3
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.
  • Masa serowa:
  • 1
    W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. W drugiej misce zmiksuj ser, syrop klonowy, ksylitol, żółtka oraz białko serwatkowe (opcjonalnie). Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • 2
    Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut w 180 stopniach C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez cukruFitSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis