FIT Jagielnik kokosowy FIT Jagielnik kokosowy

FIT Jagielnik kokosowy

Zdrowe, proste i szybkie do wykonania ciasto z kaszy jaglanej! 👌 bez glutenu 👌 bez mąki 👌 bez jajek 👌 bez nabiału 👌 bez tłuszczu trans 👌 bez pieczenia – co sprawia, że kwasy tłuszczowe nie utleniają się od wysokiej temperatury

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 8 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Masa jaglana:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, kokosowe, migdałowe, orzechowe, konopne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 60 g wiórek kokosowych uprażonych na suchej patelni
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek erytrytolu, ksylitolu lub miodu
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ziarenka wanilii lub aromat
  • Polewa:
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki prawdziwego kakao

Sposób przygotowania

  • 1

    Kaszę ugotuj na mleku kokosowym i ciepłą wymieszaj z olejem.

  • 2

    Daktyle zalej wrzątkiem, a po 15 minutach odlej resztę wody i zmiksuj je blederem wraz z resztą składników na spód.
  • 3

    Wyłóż przygotowaną masę na spód tortownicy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki.
  • 4

    Od mleka w puszce odlej oddzieloną wodę. Wykorzystaj gęstą część. Do ugotowanej kaszy dodaj zmielone uprażone wcześniej wiórki kokosowe, coś do osłodzenia (erytrytol, ksylitol, miód), ziarenka wanilii oraz mleko kokosowe i wszystko zmiksuj na gęstą masę. Na koniec dodaj zmielone nerkowce i odrobinę soli himalajskiej.
  • 5

    Wyłóż przygotowaną masę do tortownicy i wstaw do lodówki.
  • 6

    Olej rozgrzej i wymieszaj z kakao. Gdy będzie gęstnieć wyłóż na wierzch ciasta.

4 komentarze

Kazia 20 kwietnia 2019 (14:28)

Dietetyczny jagielnik Hmm nigdy nie jadłam. Ktoś już testował ten przepis?

Eurydyka 25 kwietnia 2019 (15:08)

Bardzo dobry przepisik

Marta 22 kwietnia 2020 (09:31)

Mogę zapytać, na jak dużą tortownicę podano proporcje? Dysponuję tylko 24- i 25-centymetrową, a chcę, żeby jagielnik wyszedł wysoki

Justyna 6 maja 2020 (12:42)

@Marta ja zrobiłam w tortownicy o średnicy 23 cm i wyszło ok.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Fit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis

PrzepisNa.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.