Fit batoniki bez pieczenia Fit batoniki bez pieczenia

Fit batoniki bez pieczenia

Batony z masłem orzechowym są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że goszczą u nas co weekend.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

12h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 batoników

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 150 gram suszonych daktyli
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 30 gram ekspandowanego (czyli prażonego) aramantusa
  • szczypta cynamonu
  • Wskazówka
  • Możemy użyć innych składników, np. dodać rodzynki, żurawinę, pestki słonecznika lub dyni. Wszystko zależy kto co lubi.

Sposób przygotowania

  • 1

    Przez całą noc moczymy w wodzie. Następnie odsącz dobrze wodę i zmiksuj je z masłem orzechowym i cynamonem.
    Masło orzechowe podgrzewamy i gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy posiekane daktyle oraz cynamon.

  • 2

    Gdy składniki nam się idealnie połączyły dodajemy amarantus i ponownie dokładnie mieszamy.

  • 3

    Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (lub innego naczynia) –u mnie jest to keksówka.
    Mocno dociskamy do dna i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na noc. Kroimy na 6 równych batoników i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BezglutenoweFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis