Dwukolorowe ciastka ślimaki Dwukolorowe ciastka ślimaki

Dwukolorowe ciastka ślimaki

Ciasteczka ślimaczki są niezwykle proste do przygotowania i znikają w chwilę! Podczas pieczenia pachnie w całym domu, idealne na codzień do porannej kawy, świetnie się też sprawdzą jako ciasteczka bożonarodzeniowe!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 10 g drożdży
  • jajko
  • masa makowa

Sposób przygotowania

  • 1
    Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2
    Po tym czasie łączymy przesianą przez sitko mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy i miękkie masło. Zagniatamy, tak aby, powstało nam elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na co najmniej godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 3
    Następnie ciasto rozwałkowujemy i napełniamy masą makową. Ciasto zwijamy tak, aby uzyskało kształt rolady, zaczynając od dłuższego boku.
  • 4
    Roladę kroimy w 2,5-centymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.
  • 5
    Po ostygnięciu opcjonalnie możemy obsypać je cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery WielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis