Ciasteczka ślimaczki są niezwykle proste do przygotowania i znikają w chwilę! Podczas pieczenia pachnie w całym domu, idealne na codzień do porannej kawy, świetnie się też sprawdzą jako ciasteczka bożonarodzeniowe!
Średnia ocen: 0(0)
1h 40min
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
250 g mąki
100 g masła
60 ml mleka
2 łyżki cukru brązowego
10 g drożdży
jajko
masa makowa
Sposób przygotowania
1
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2
Po tym czasie łączymy przesianą przez sitko mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy i miękkie masło. Zagniatamy, tak aby, powstało nam elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na co najmniej godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3
Następnie ciasto rozwałkowujemy i napełniamy masą makową. Ciasto zwijamy tak, aby uzyskało kształt rolady, zaczynając od dłuższego boku.
4
Roladę kroimy w 2,5-centymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.
5
Po ostygnięciu opcjonalnie możemy obsypać je cukrem pudrem.
Dodaj komentarz