Drożdżowy wieniec z czekoladą Drożdżowy wieniec z czekoladą

Drożdżowy wieniec z czekoladą

Niesamowicie pachnące czekoladą i orzechami. To wieniec, który szybko i łatwo się robi, powalająco pachnie i nieziemsko smakuje.

Średnia ocen: 0 (2)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 wieniec

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka temperatura pokojowa
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • 1
    Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki.
  • 2
    Następnie dodajemy 4 łyżki mleka (nie może być zimne) - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • 3
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy resztę mleka i odstawiamy do ostudzenia.
  • 4
    Następnie dodajemy mąkę, żółtka i cukier. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrób rękoma przez chwilę ciasto i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość ok. 40-60 cm.
  • 6
    Czekoladę i orzechy siekamy na małe kawałki i wysypujemy równomiernie na ciasto. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon i przekrawamy je wzdłuż, ale nie do końca - zostawiamy koniec nie przecięty.
  • 7
    Teraz formujemy warkocz, a następnie wieniec. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia i następnie pieczemy w temp 160 stopni C przez 30 min.

2 komentarze

aliquam 22 września 2024 (08:11)

HZTx9rrHgWk

https://hk123-bvrilga.asia/ 4 listopada 2024 (15:27)

A6sbqAkWdcX

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CzekoladaOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis