Lekki domowy kapuśniak na kapuście kiszonej to niskokaloryczna zupa, która stanowi świetne źródło witaminy C. Dodatkowo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Średnia ocen: 5(1)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Wartości odżywcze
Kalorie
137 kcal/porcję
Składniki
30 dag udźca z indyka bez skóry
25 dag kapusty kiszonej
3 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania
1
Mięso zalej 1l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 30 minut.
2
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru razem z drobno posiekaną cebulą.
3
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy i gotuj przez około 10 minut.
4
Po tym czasie wrzuć poszatkowaną kapustę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut.
5
Następnie wyciągnij mięso, pokrój na kawałeczki i wrzuć ponownie do zupy. Kapuśniak posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco!
1 komentarz
Bardzo przyjemny fit kapusniak