Domowe sezamki Domowe sezamki

Domowe sezamki

Przepis na pyszne, proste do zrobienia domowe sezamki. Słodka przekąska, z sezamem w roli głównej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

256 kcal/porcję

Składniki

  • 30 dag jasnego sezamu
  • 10 dag czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni do momentu, aż się lekko zrumienią. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i kardamon, wymieszać.
  • 2
    Wodę zagotować, wsypać cukier, gotować, mieszając, aż syrop uzyska miodową barwę. Zestawić z ognia, dodać miód, wsypać sezam, wlać sok z cytryny i szybko wymieszać.
  • 3
    Rozmasować masę na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (na grubość około 0,5 cm), a kiedy przestygnie, pokroić ją na prostokątne batoniki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Fit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis