Drożdżowe ślimaczki z czekoladą z Thermomixa to jeden z tych przepisów, które na stałe zawitają w Twojej kuchni! Są bardzo efektowne, proste do wykonania i niezwykle smaczne! Pokochją je dzieci i dorośli. Jest to idealny deser do kawy!
Średnia ocen: 5(3)
2h 40min
Czas przygotowania
12
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
300 g mleka 3,2%
75 g cukru
120 g masła, pokrojonego na kawałki
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
500 g mąki pszennej
1 szczypta soli
olej, do natłuszczenia miski
100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
50 g cukru kokosowego
15 g kakao gorzkiego 16%
½ łyżeczki cynamonu
100 g białej czekolady
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Sposób przygotowania
1
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, następnie dodajemy 20 g cukru, 80 g masła i drożdże. Podgrzewamy składniki 4 min/40°C/obr. 1.
2
Teraz dodajemy kolejne 50 g cukru, mąkę oraz sól, wyrabiamy 4 min/. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45min. W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy naczynie miksujące.
3
Do naczynia miksującego wkładamy mleczną czekoladę, rozdrabniamy 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarniamy kopystką ze ścianek.
4
Dodajemy cukier kokosowy, kakao i cynamon, mieszamy 5 s/obr. 3. Następnie przesypujemy do innego naczynia i odstawiamy.
5
Do naczynia miksującego włkładamy pozostałe 40 g masła i roztapiamy 3 min/70°C/obr. 1. Przelewamy je do innego naczynia. Odstawiamy na bok. Naczynie miksujące należy ponownie dokładnie umyć i osuszyć.
6
Formę (30 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
7
Wyrośnięte już ciasto przekładamy na blat, który wcześniej należy oprószyć odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok. 4-5 mm.
8
Całą powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem i na całą powierzchnię posypujemy rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao.
9
Teraz zwijamy roladę, zaczynając od jednego z dłuższego boku i kroimy na kawałki.
10
Tak przygotowane kawałki układamy na blasze i przykrywamy je ściereczką kuchenną. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
11
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
12
Pieczemy 25 min (180°C). Upieczone ciastka wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
Polewa:
1
Do naczynia miksującego wkładamy białą czekoladę, rozdrabniamy 4 s/obr. 7.
2
Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 4 min/70°C/obr. 1, następnie musimy delikatnie przemieszać kopystką.
3
Przelewamy polewę do innego naczynia i za pomocą łyżeczki polewamy ślimaczki polewą. Smacznego!
3 komentarze
Malwina1 listopada 2019 (20:44)
Cały dom aż pachnie! Wyszły znakomite.
Maja10 grudnia 2019 (17:39)
Wygląd i smak sprawiają, że to idealny pomysł na świąteczne smakołyki.
3 komentarze
Cały dom aż pachnie! Wyszły znakomite.
Wygląd i smak sprawiają, że to idealny pomysł na świąteczne smakołyki.
PYSZNE!