Czekoladowe ciasteczka z migdałami Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Bardzo proste do przygotowania ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady i migdałami w sosie karmelowym. Aromatyczne, miękkie i pyszne.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 60 g migdałów
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karmelowy sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • 1
    Miękkie masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • 2
    Następnie dodaj jajka i wyrabiaj ręcznie ciasto.
  • 3
    Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj na 20 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu ulep z masy kulki i delikatnie je spłaszcz. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4
    Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Karmelowy sos:
  • 1
    Na patelni podgrzej masło i miód. Podgrzewaj i mieszaj do momentu całkowitego połączenia się składników. W powstałym sosie zanurz migdały.
  • Dekoracja:
  • 1
    Ostudzone ciasteczka udekoruj według uznania migdałami w sosie karmelowym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CzekoladaDla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis