Cytrynowe ciasteczka z migdałami Cytrynowe ciasteczka z migdałami

Cytrynowe ciasteczka z migdałami

Są pyszne i bardzo kruche. Pięknie pachną cytrynowo-migdałowo!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 50 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • skórka z 1 otartej cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • 50 g łatków migdałowych

Sposób przygotowania

  • 1
    Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną.
  • 2
    Dodajemy cukier puder, mąkę migdałową, masło, żółtko, skórkę z cytryny i sok. Wszystko razem zagniatamy na ciasto.
  • 3
    Następnie formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 4
    Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
  • 5
    Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko z osobna smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy pokuszonymi płatkami migdałowymi.
  • 6
    Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach C do zrumienienia się. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CytrynaDla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis