Cytrynowe babeczki w kokilkach Cytrynowe babeczki w kokilkach

Cytrynowe babeczki w kokilkach

Najlepszy cytrynowy deser do wykonania w kilka minut – pyszny i absolutnie cytrynowy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • MUFINKI
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • CYTRYNOWE NADZIENIE
  • 3 jajka
  • 3 łyżki (czubate) miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego w stałej konsystencji
  • 5 łyżek (płaskich) soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (termoobieg)
  • 2
    Mąkę kokosową i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie łyżką.
  • 3
    Do kokilek wykładamy ciasto na spód i brzegi. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy 20 min (aż się boki zarumienią).
  • 4
    Teraz zaczniemy robić krem. Jajka rozbijamy, wrzucamy do garnuszka, dodajemy miód i podgrzewamy na bardzo delikatnym ogniu dokładnie mieszając.
  • 5
    Gdy miód połączy się z jajkami dodajemy olej kokosowy, sól i sok z cytryny - cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
  • 6
    Musimy uważać, aby nie uzyskać za wysokiej temperatury, bo jajka nam się zetną. Mieszamy jeszcze około 6 minut do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • 7
    Studzimy nasz krem. Gdy ciasto w kokilach nie jest już gorące, a krem ostudzony, możemy nim wyłożyć kokilki. 

1 komentarz

Ewa 20 marca 2019 (09:20)

Nie dość że pyszne to zapach cytryn roznosi się po całym domu! Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery CytrynaHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis