Zielone ciasto mech, przekładane kremem mascarpone prezentuje się pięknie i smakuje obłędnie! Można je udekorować na wiele sposobów, chociaż najczęściej są to pestki granatu, jednak w wersji wielkanocnej można ułożyć czekoladowe jajeczka.
Średnia ocen: 0(0)
1h 10min
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone (zimne)
200 ml śmietanki 36% z kartonika (zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie 1 śmietan-fix (do usztywnienia kremu)
Dekoracja:
granat
maliny, borówki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus.
2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) wbić do większej miski, następnie dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę. Ubijać około 7 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli, cieniutkim strumieniem dodawać olej.
3
Po chwili miksowania dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera, ale tylko do połączenia się składników.
4
Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać ją powoli do ubitej masy i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
5
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i obsyp kaszą manną lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia.
6
Zieloną masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
1
Do miski włożyć ser mascarpone i wlać śmietankę. Następnie dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii.
2
Ubijać składniki przez kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta. Jeśli jest taka potrzeba można pod koniec zmiksować ze śmietan - fix.
3
Ciasto należy przekroić na 2 części. Na dolną część wyłóż krem mascarpone.
Dekoracja:
1
Z górnej zielonej części ciasta trzeba starannie wyskrobać łyżeczką zielony środek i posypać nim krem. Pozostałości ciasta nie wykorzystujemy. Na koniec udekorować granatem lub innymi owocami (borówką, maliną). Schować do lodówki.
Dodaj komentarz