Jedno z najlepszych czekoladowych ciast przekładanych kremem kukułkowym i śmietankowym. Doskonałe ciasto na imprezy typu urodziny, imieniny. Sprawdzi się również na święta!
Średnia ocen: 5(1)
1h 30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Zaawansowany
Poziom trudności
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
¼ szklanki oleju
Krem:
1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
500 ml mleka
250 g cukierków kukułek
150 g miękkiego masła
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
50 g gorzkiej czekolady
200 g podłużnych biszkoptów
Poncz:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
50 ml wódki
1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Upiecz biszkopt
1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra - dół).
2
Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier, potem żółtka, a na koniec wlej olej.
3
Przesiej mąkę, kakao i delikatnie za pomocą szpatułki połącz z masą jajeczną.
4
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem:
1
Do garnka wlej 250 ml mleka, dodaj kukułki i na niewielkim ogniu gotuj, cały czas mieszając, aż kukułki się rozpuszczą.
2
Pozostałe 250 ml mleka przelej do miseczki, wsyp budyń i za pomocą rózgi kuchennej dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
3
Mleko z budyniem dodaj do gotującego się mleka kukułkowego i mieszaj, aż całość się zagotuje i zgęstnieje.
4
Następnie odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj do przestudzonej kukułkowej masy. Ubij tak długo, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem odstaw do lodówki.
Przygotuj masę śmietankową:
1
Żelatynę zalej połową szklanki gorącej wody. Zostaw do wystudzenia.
2
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Gotowy krem odstaw do lodówki.
Przygotuj poncz:
1
Kawę z łyżeczka cukru zalej szklanką wrzątku. Dodaj alkohol, zamieszaj i odstaw.
Przygotuj polewę czekoladową:
1
Śmietanę kremówkę podgrzej dodaj masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia.
Wykonanie:
1
Biszkopt trzeba przekroić na pół. Spód przełóż na dno blaszki i nasącz go 1/4 ponczu. Następnie wyłóż na niego krem kukułkowy, wyrównaj i posypać całość startą na tarce czekoladą.
2
Wstaw do lodówki do schłodzenia. Biszkopty zanurz na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Na to wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj i ponowie posyp startą czekoladą. Wstaw na 15-30 minut do lodówki.
3
Po schłodzeniu połóż drugi blat biszkoptu. Nasącz go pozostałym ponczem i polej wierzch polewą z gorzkiej czekolady.
4
Ciasto trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej przez całą noc.
1 komentarz
Ciasto wyszło pysznie!!! Super!