Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Pyszne małe przekąski polecają się na imprezę.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 płaty ciasta filo
  • 1-2 gruszki
  • 5 plastrów salami (u mnie z serem Parmigiano Reggiano może być też szynka dojrzewająca)
  • Ser gorgonzola według uznania
  • Roztopione masło

Sposób przygotowania

  • 1

    Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.
    Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy.
    Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).
    Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach .
    Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Dokładnie nie wiem ile ciasto było w piecu bo w międzyczasie robiłam coś innego.
    Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe.
    SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis