Osoby będące na diecie bezglutenowej mają czasami pod górkę, jednak czasami wystarczy zamienić stary przepis mamy na chlebek z dyni w chleb bezglutenowy o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarczyło wykorzystać zamiennik w postaci mąki ryżowej
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dynię kroimy w plastry i i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy ją oliwą, wrzucamy gałązki rozmarynu i delikatnie pieprzymy. Zapiekamy około 20 minut.
Z upieczonej dyni pozbywamy się skórki, najlepiej ją po prostu odkroić. Dynię skrapiamy odrobiną oliwy i blendujemy na gładkie puree.
Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy dynie, drożdże i sól.
Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie "plastyczne".
Do małej kreskówki (długość 24 cm) wyłożonej papier do pieczenia, przekładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 1,5 h w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto nam wyrosło, posypujemy je pestkami z dyni i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnianka i pieczemy przez 40 minut.
Dodaj komentarz