Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Zdrowa alternatywa dla niezdrowych chipsów, jeśli nie mamy jarmużu to zamiast niego możemy użyć kapusty włoskiej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

55min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • 1

    Myjemy jarmuż i rwiemy liście na mniejsze kawałki.

  • 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni (najlepiej termoobieg) 

  • 3

    Oliwę z oliwek, pieprz, sól, czosnek i sok z cytryny dokładnie ze sobą łączymy.

  • 4

    W dużej misce delikatnie mieszamy jarmuż z przyprawami.

  • 5

    Jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ważne aby liście się nie dotykały i miały trochę przestrzeni wokół siebie.

  • 6

    Pieczemy około 30 minut, co jakiś czas otwieramy piekarnik i sprawdzamy czy chipsy są już wystarczająco chrupkie. Jeśli tak to skracamy czas pieczenia. 
    Wszystko zależy od piekarnika, nie możemy dopuścić, aby się przypiekły bo będą gorzkie.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski BezglutenoweFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis