Zdrowa alternatywa dla niezdrowych chipsów, jeśli nie mamy jarmużu to zamiast niego możemy użyć kapusty włoskiej.
Myjemy jarmuż i rwiemy liście na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni (najlepiej termoobieg)
Oliwę z oliwek, pieprz, sól, czosnek i sok z cytryny dokładnie ze sobą łączymy.
W dużej misce delikatnie mieszamy jarmuż z przyprawami.
Jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ważne aby liście się nie dotykały i miały trochę przestrzeni wokół siebie.
Pieczemy około 30 minut, co jakiś czas otwieramy piekarnik i sprawdzamy czy chipsy są już wystarczająco chrupkie. Jeśli tak to skracamy czas pieczenia.
Wszystko zależy od piekarnika, nie możemy dopuścić, aby się przypiekły bo będą gorzkie.
Dodaj komentarz