Charlotte z kremem kokosowym Charlotte z kremem kokosowym

Charlotte z kremem kokosowym

Efektowne ciasto, gdzie kwaskowe maliny idealnie współgrają z orzeźwiającym kokosem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka mleczka kokosowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • słoik dżemu malinowego
  • 300 g świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania

  • 1

    Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.

  • 2

    Do białek dodajemy cukier i żółtka, miksujemy.

  • 3

    Mieszamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35 min. Wyciągamy, kładziemy na biszkopt wilgotną ściereczkę i zwijamy w roladę. Studzimy.

  • 4

    Po wystudzeniu biszkopt rozwijamy, smarujemy dżemem i zwijamy z powrotem.

  • 5

    Mleczko kokosowe przekładamy do miski i ubijamy jak śmietanę. Miksujemy z serkiem mascarpone i 100 g cukru. Żelatynę rozpuszamy we wrzątku i studzimy, miksujemy z kremem oraz malinami.

  • 6

    Biszkopt kroimy na plastry. Wykładamy nimi miskę wyłożoną folią. Wlewamy krem, a resztę plastrów biszkoptu układamy na dnie. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Delikatnie odwracamy i wyciągamy ciasto.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis