Smak dzieciństwa – czyli pyszna, świeża, domowa chałka w wersji bez laktozy.
Średnia ocen: 0(0)
2h 20min
Czas przygotowania
30 kromek
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
50 g masła bez laktozy (miękkie, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
300 g mleka bez laktozy
20 g świeżych drożdży pokruszonych
60 g cukru
550 g mąki chlebowej
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
Sposób przygotowania
1
Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i sól, wyrobić 3 min/37 stopni C/obr.2.
2
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/
3
Ciasto włożyć do przygotowanej dużej miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok.1 h).
4
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (ok. 45 cm długości). Połączyć końcówki 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć końcami.
5
Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok.30 min). Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko.
6
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25-30 min (180 stopni C) lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Przed pokrojeniem pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj komentarz