Cebularze Cebularze

Cebularze

Proste szybkie i tanie.
Zapraszam na pyszne Cebularze.

Średnia ocen: 0 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Opakowanie suchych drożdży
  • 240 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • Farsz:
  • 3 duże cebule lub 5 mniejszych
  • Oliwia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego)
  • Tymianek

Sposób przygotowania

  • 1
    Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
  • 2
    Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
  • 3
    Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
  • 4
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą i pieprzem(u mnie czosnkowy oczywiście 😉). Gdy cebula zmięknie (ale nie zbrązowieje) dodajemy cukier oraz ocet i nadal smażymy. Cały czas jednak pilnujemy żeby się nie przypaliła ma być blada. Na sam koniec dodajemy tymianek około płaska łyżeczka na tą ilość. Mieszamy.
  • 5
    Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8-10 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(mi brakło więc zrobiłam to tradycyjnie tłuszcz i mąka).
  • 6
    Dnem szklanki o niedużej średnicy lub kieliszkiem do szampana naciskam bułeczki formując wgłębienie w które nakładamy farsz. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
  • 7
    Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe. SMACZNEGO!
  • 8
    Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
    Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka.

1 komentarz

rag weed 22 września 2024 (08:53)

V8PqQcdM8sb

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Cebula

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis