Buraczkowa Buraczkowa

Buraczkowa

Sycąca zupa burakowa, zabielana śmietaną. Po prostu pyszna.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

około 5l

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 skrzydełka
  • 1 duża marchewka
  • 2 większe buraki
  • por
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 6 niewielkich ziemniaków
  • przyprawy do zupy (najlepiej naturalne)
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu czarnego
  • koperek
  • lubczyk
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać około 3 l zimnej wody, dodać liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Wrzucamy myte skrzydełka i i gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, obrany i umyty seler i pietruszkę.
  • 2
    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy je do zupy i doprawiamy ją naszą ulubioną przyprawą oraz solą i pieprzem.
  • 3
    Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, gdy ziemniaki będą już na wpół ugotowane dodajemy do zupy starte buraczki. Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • 4
    Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy odrobinę zupy i rózgą kuchenną energicznie roztrzepujemy, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy od razu mieszając. Zupę ściągamy z ognia.
  • 5
    Dodajemy świeży, posiekany koperek oraz lubczyk. Przyprawiamy solą oraz pieprzem o ile taka potrzeba.

3 komentarze

B 4 grudnia 2019 (21:31)

Piękny kolor

Mw 15 marca 2020 (22:18)

Buraki wcześniej gotujemy?

Justyna 16 marca 2020 (09:06)

@Mw nie ma potrzeby gotować wcześniej buraków. Jeśli zetrzesz je na tarce i lekko skropisz octem to gotuj zupę do momentu, aż zrobią się miękkie – około 20 min. Jeśli jednak masz gotowane buraki i chcesz je wykorzystać to możesz je dodać. Jednak pomiń wówczas ocet i gotuj krócej – do miękkości ziemniaków.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BezglutenoweObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis