Brownie bez mąki z sosem czekoladowym Brownie bez mąki z sosem czekoladowym

Brownie bez mąki z sosem czekoladowym

Rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe brownie polane gorącym, czekoladowym sosem! Czy można wyobrazić sobie lepszy deser?

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Brownie:
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 150 g płatków migdałowych (zmielone)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • Sos czekoladowy:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem.
  • 2
    Po rozpuszczeniu odstawiamy rondelek na bok i dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3
    Gdy masa przestygnie dodajemy cały czas mieszając jajka, zmielone płatki migdałowe i posiekane orzechy.
  • 4
    Gotową masę przekładamy do kwadratowej foremki o bok 24 cm (może być jednorazowa).
  • 5
    Brownie pieczemy około 25-30 min po tym czasie ciasto będzie jeszcze lekko lepkie na wierzchu - tak ma być. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Następnie gdy ostygnie pokrój na kwadraciki.
  • Sos czekoladowy:
  • 1
    Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka z resztą składników. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.
  • 2
    Gotowym sosem polej nasze brownie.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis