Brownie bez mąki Brownie bez mąki

Brownie bez mąki

Rozpływające się, mocno czekoladowe brownie bez dodatku mąki, polane gorącym czekoladowym sosem. Bez względu na to jak bardzo jesteś najedzony, na ten deser zawsze znajdziesz miejsce!

Średnia ocen: 0 (0)

Brownie możesz zaserwować z gałką waniliowych lodów, które są świetnym zrównoważeniem dla tak czekoladowego deseru.

Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Brownie:
  • 225 gram gorzkiej czekolady
  • 225 gram masła (tak, wiem... sporo) :)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 gram drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 gram mielonych migdałów
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich
  • Sos czekoladowy:
  • 75 gram gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy

Sposób przygotowania

  • Brownie:
  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. W rondelku rozpuść na małym ogniu czekoladę oraz masło.
  • 2
    Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • 3
    Po ostudzeniu dodaj roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do kwadratowej foremki o boku 24 cm. Podpowiem, że jeśli nie posiadasz takiej formy, możesz kupić jednorazową.
  • 4
    Brownie pieczemy przez 25-30 minut. Nie przejmuj się tym, że ciasto wciąż będzie lepkie. Kiedy przestygnie pokrój je na kwadraty.
  • Sos czekoladowy:
  • 1
    Połam czekoladę na kawałki i włóż do rondelka. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą.
  • 2
    Kiedy nasz czekoladowy sos jest gotowy, przelej go do sosjerki i polewaj nim kawałki brownie bezpośrednio przed podaniem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery BezglutenoweCzekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis