Barszcz z uszkami Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

Przepis na barszcz z pieczonych buraków z uszkami domowej roboty. Tradycyjny babciny przepis na barszcz bez którego nie ma świąt!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Barszcz:
  • 1,5 l wody
  • 400 g buraków
  • 500 g mięsa z kością
  • 200 g włoszczyzny
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 500 ml kwasu buraczanego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnek
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • Ciasto na uszka:
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 jajko
  • 100 ml wod
  • sól
  • Farsz:
  • suszone grzyby – 60 g
  • czerstwa bułka – 30 g
  • bułka tarta – 20 g
  • cebula – 50 g
  • olej – 2 łyżki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Grzyby namocz w letniej wodzie (500 ml) najlepiej przez noc! Namoczone grzyby i mięso z kośćmi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy włoszczyzna się ugotuje, przecedzamy cały wywar.
  • 2
    Buraki dokładnie czyścimy i zawijamy pojedynczo w folię. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C.
  • 3
    Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy.
  • 4
    Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz kwas buraczany. Mieszamy i sprawdzamy czy barszczu nie trzeba jeszcze doprawić. Następnie barszcz przecedzamy przez drobne sitko.
  • Farsz:
  • 1
    Grzyby dokładnie myjemy. Namaczamy przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto:
  • 1
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis