Jest to przepis na niezawodną, domową babkę, która pięknie wyrasta, pieczona jest na oleju, a w związku z tym nie dodajemy już do niej masła. Ciasto można serwować na co dzień jak i od święta. Idealnie się sprawdzi jako deser do kawy.
Średnia ocen: 5(1)
50min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
170 gram mąki pszennej
190 gram skrobi ziemniaczanej
1 szklanka oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru drobnego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 cytryna
Do pieczenia:
forma do pieczenia babki o pojemności 2 litrów
drobinę masła do wysmarowania formy
odrobinę bułki tartej do obsypania formy
Lukier:
3 łyżki soku z cytryny
8-10 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
1
W misce umieść: mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj je bardzo dokładnie. W drugiej, metalowej lub szklanej misce umieść cukier i wbij jajka, ubij je mikserem na najwyższych obrotach (minimum 3 minuty - to ważne, aby były dobrze ubite). Po tym czasie zmniejsz moc i dodawaj powolutku olej. Wyłącz mikser.
2
Do ubitych jajek wsyp sypkie składniki, które wcześniej zostały dobrze wymieszane i przy użyciu łyżki lub kuchennej trzepaczki dobrze je wymieszaj.
3
Sparz i wyszoruj dobrze cytrynę, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok i skórkę dodaj do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj łyżką.
4
Wysmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i umieść ją w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku (góra-dół). Ciasto wstaw na środkową półkę. Pieczemy około 55 minut, jednak po 40-45 minutach zerknij czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe. Delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewnianą wykałaczkę do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmij ciasto.
5
Babkę wyjmij z foremki gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca i przełóż ją na kratkę do przestudzenia. Gdy całkowicie ostygnie polej ją lukrem lub obsyp cukrem pudrem.
Lukier:
1
Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, przelej go przez sitko, aby nie było w nim fragmentów miąższu. Następnie dodaj 8 łyżek cukru pudru (przesiany przez sitko) i dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki cukru pudru.
1 komentarz
sylwia5 kwietnia 2019 (23:11)
Własnie przetestowałam przepis przed świętami! Babka wyszła wspaniale! Wszyscy w domu sie zajadają
1 komentarz
Własnie przetestowałam przepis przed świętami! Babka wyszła wspaniale! Wszyscy w domu sie zajadają