Przepyszna babka, rozpływa się w ustach. Jest to babka, która skradła serca całej rodziny. Polewa ma cudownie aksamitną konsystencję, dzięki czemu jest piękną dekoracją.
Średnia ocen: 5(1)
50min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Babka:
130 g białej czekolady
80 g masła
8 łyżek cukru
3 jajka
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów bez skórek
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania
Babka:
1
Przygotować małą formę na babkę o pojemności ok. 1,5 litra, wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopnic C.
2
Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Miseczkę zawiesić na garnku z małą ilością gotującej się wody i mieszać składniki, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę.
3
Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Miseczkę ściągamy z garnka i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać dokładnie łyżką.
4
Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z masą czekoladową, na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy.
5
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 35 minut lub do suchego patyczka.
6
Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika, gdy ostygnie wyciągamy ją z formy.
Polewa:
1
Do miseczki włóż połamaną czekoladę, wlej śmietankę, likier bądź sok oraz skórkę z pomarańcza.
2
Miseczkę ustaw na garnku z lekko gotującą się wodą i mieszaj, aż czekolada się idealnie rozpuści i połączy z resztą składników.
3
Ściągamy miseczkę z garnka i czekamy, aż polewa ostygnie i lekko zgęstnieje (około 1h). Gęstniejącą polewą dekorujemy babkę i obsypujemy ją płatkami migdałów.
1 komentarz
ale bym to zjadla …