Babka jogurtowa

Babka jogurtowa to jedno z najlepszych ciast wielkanocnych. To przepis na bardzo puszystą i wilgotną babkę, która długo zachowuje świeżość.

Ocena:

(0)
Babka jogurtowa Babka jogurtowa

Najlepiej użyć wysokiej foremki do babki o pojemność około 2 litrów.

Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

foremka 2l

Poziom trudności

Średni

Kalorie

360 kcal w 100 g


Babka jogurtowa

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g naturalnego jogurtu kremowego
  • 160 g oleju roślinnego
  • 4 spore jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru
  • Do wysmarowania foremki:
  • odrobina masła
  • odrobina bułki tartej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • 2

    Do osobnej miski wsyp cukier oraz dodaj szczyptę soli. Następnie wbij jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ma powstać puszysta i jasna masa. Należy być cierpliwym ponieważ ubijanie może trwać nawet 7-10 minut.

  • 3

    Zmniejsz obroty miksera na średnie i do puszystej masy jajecznej wlewaj powoli olej.

  • 4

    Następnie do miski z jajeczną masą dodaj jogurt naturalny i kila kropel olejku migdałowego. Całość mieszaj już delikatnie za pomocą szpatułki.

  • 5

    Teraz dodaj wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy partiami cały czas mieszając.

  • 6

    Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem, należy dotrzeć do każdego zakamarka. Pamiętaj, aby nie ominąć komina foremki. Następnie obsyp foremkę bułką tartą, nadmiar wysyp.

  • 7

    Ciasto wyłóż do foremki i wyrównaj powierzchnię.

  • 8

    Foremkę z babką wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra/dół przez około 45 min. Po około 35 minutach za pomocą wykałaczki do szaszłyków sprawdź, czy babka jest już upieczona.

  • 9

    Gdy babka będzie upieczona wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Po około 7 minutach wyjmij babkę. Poczekaj kilka minut i ostrożnie odwróć babkę z foremką na kratkę. Zdejmij ostrożnie formę, a babkę pozostaw na kratce do całkowitego przestudzenia.

  • 10

    W czasie gdy babka będzie stygła, przygotuj lukier. Do miski wlej 3 łyżki soku z cytryny i 120 g cukru pudru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Następnie udekoruj nim babkę.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 13 sierpnia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis