Babeczki ze śliwkami Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu. Domowe babeczki ze śliwkami są jednymi z moich ulubionych zwłaszcza w sierpniowe popołudnia.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 sztuk

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 6 dużych śliwek(pokrojonych na małe kawałki)
  • Dekoracja:
  • odrobina cukru pudru

Sposób przygotowania

  • 1
    Do dużej miski wsyp: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
  • 2
    W drugiej misce rózgą kuchenną roztrzep jajka z cukrem, olejem i śmietaną.
  • 3
    Płynne składniki przelej do sypkich i wymieszaj rózgą lub widelcem, dodając na koniec śliwki. Otrzymane ciasto będzie dość gęste i lekko grudkowate, ale taki właśnie ma być ciasto na muffiny.
  • 4
    Ciasto wyłóż do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotkami, prawie do pełna.
  • 5
    Piecz około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmij je z formy. Po ostudzeniu obsyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis