Babeczki z puszystym kokosowym kremem Babeczki z puszystym kokosowym kremem

Babeczki z puszystym kokosowym kremem

Pyszne, delikatne babeczki z kokosowym, puszystym kremem. Jest to szybki i prosty w przygotowaniu deser, który bardzo często piekę, głównie ze względu na łatwość przygotowania i obłędny smak.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Babeczki:
  • 500 g mąki pszennej (może być również gryczana)
  • 3 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • Krem:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (zimne)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • 2
    W większej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, jabłka i przyprawę do pierników.
  • 3
    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę a żółtka utrzyj z cukrem kokosowym. Dodaj żółtka do miski z mąką i wymieszaj. Teraz delikatnie dodawaj ubite białka, rób to łyżką mieszają tylko do połączenia się składników, tak aby ciasto było puszyste.
  • 4
    Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 25 minut (lub do suchego patyczka) w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Krem:
  • 1
    Przełóż łyżką do miski białą część mleczka kokosowego (bez wody) i ubij je na pianę z cukrem pudrem.
  • 2
    Krem przełóż na upieczone i ostudzone babeczki. Obsyp je wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieciJabłkaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis