Placuszki bananowe (bez cukru) Placuszki bananowe (bez cukru)

Placuszki bananowe (bez cukru)

Słodkie placki bananowe bez cukru. Prosta alternatywa dla słodzonych racuchów. Placuszki bananowe są doskonałym deserem, który pasuje do wielu okazji. To nie tylko smaczne śniadanie, ale także idealna przekąska na kolację, piknik czy do zabrania do pracy. Ich wszechstronność sprawia, że są doskonałą opcją na różne chwile i miejsca.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16 placków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

120 kcal w 1 placku

Niezbędne akcesoria

  • Mikser
  • Rózga kuchenna
  • Patelnia

Wskazówki

Jajka oraz mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Nie powinny być zimne.

Składniki

  • 1 duży dojrzały banan
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka 2%
  • 2 większe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  • 1
    Dojrzałego banana ugnieć widelcem. Pierwszy krok rozgnieć banana Pierwszy krok rozgnieć banana
  • 2
    W osobnej, większej misce wsyp 160 g mąki pszennej tortowej i dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj te składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Drugi krok połącz składniki Drugi krok połącz składniki
  • 3
    Następnie wbij dwa większe jajka i wlej 150 ml mleka. Całość dokładnie wymieszaj łyżką na jednolite ciasto. Możesz również użyć miksera na niskich obrotach. Trzeci krok dodaj jajka Trzeci krok dodaj jajka
  • 4
    Do gładkiego, gęstego ciasta dodaj rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko łyżką. Czwarty krok dodaj banana Czwarty krok dodaj banana
  • 5
    Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wylej 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Rozprowadź tłuszcz po całej patelni, aby zapobiec przywieraniu placuszków.
  • 6
    Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje ciasta na patelnię, umieszczając po mniej więcej 3 placuszki na raz. Szósty krok smaż placki Szósty krok smaż placki
  • 7
    Placuszki smaż na nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 min. ostrożnie przełóż każdy placuszek na drugą stronę. Druga strona będzie potrzebować zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Czas smażenia zależy od patelni, jej grubości i mocy palnika.
  • 8
    Placuszki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Smacznego. Szósty krok smaż placki Szósty krok smaż placki

2 komentarze

Iwona 24 listopada 2019 (21:46)

Dziś zrobiłam i jestem zachwycona smakiem.

Pati 25 września 2023 (18:58)

Mniam 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki BananyBez cukruDla dzieciKolacjaŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis