Zapiekanka z mięsem z rosołu Zapiekanka z mięsem z rosołu

Zapiekanka z mięsem z rosołu

Zapiekanka z mięsem z rosołu to świetny wybór dla tych, którzy lubią proste, sycące posiłki. To pożywne danie, które można przygotować błyskawicznie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 700 g mięsa z kurczaka bez skóry z rosołu
  • 200 g makaronu świderki
  • 100 g cebuli
  • 25 g koncentrat pomidorowego
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 65 g kukurydzy z puszki
  • 230 g papryki czerwonej
  • 150 g cukinii
  • 80 g sera typ cheddar
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso z rosołu oddziel od kości i chrząstek. Bardzo drobno je posiekaj.
  • 2
    Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso, koncentrat i słodką paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż około 5 minut.
  • 3
    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie go odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • 4
    Pokrojone w kostkę paprykę i cukinię dodaj do makaronu.
  • 5
    Kukurydzę odsącz i również dodaj do makaronu. Wymieszaj.
  • 6
    Na wierzch naczynia wyłóż mięso z patelni.
  • 7
    W osobnej misce wymieszaj śmietankę z przyprawami. Sos wlej do naczynia i bardzo dokładnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj go ze wszystkimi składnikami znajdującymi się naczyniu.
  • 8
    Zapiekankę posyp startym serem.
  • 9
    Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 40 minut (termoobieg).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z makaronemObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis