Tartaletki z czekoladowym musem i czereśniami Tartaletki z czekoladowym musem i czereśniami

Tartaletki z czekoladowym musem i czereśniami

Genialne czekoladowe tartaletki z czereśniami. Wyglądają efektowanie i smakują wyśmienicie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciastka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • Krem:
  • 1 czekoladowy budyń bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • Dodatki:
  • czereśnie

Sposób przygotowania

  • 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.

  • Ciasto:
  • 1

    Do przesianej mąki dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, jajko i cukier. Zagnieć szybko i energicznie tak aby powstało plastyczne ciasto. Następnie uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 20 min.

  • 2

    Po tym czasie wyciągnij ciasto, blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów.

  • 3

    Następnie wyłóż rozwałkowanym ciastek foremki do tartaletek (wcześniej wysmaruj je masłem). Piecz je około 15 min. Po tym czasie wyciągnij tartaletki i odstaw do ostygnięcia.

  • Krem:
  • 1

    1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem i cukrem i mąką. Pozostałą część mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

  • 2

    Do gotującego się mleka dodaj powoli pozostałe mleko z rozrobiony proszkiem budyniowy i energicznie mieszając gotuj do uzyskania zgęstniałej masy.

  • 3

    Tak przygotowanym przestudzonym kremem wykładamy tartaletki i dekorujemy je czereśniami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis