Tradycyjne tiramius Tradycyjne tiramius

Tradycyjne tiramius

Prawdziwe włoskie tiramisu. Oto przepis jak je zrobić!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 żółtka jajek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej kawy + 50 ml likeru typu amaretto
  • biszkopty podłużne
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania

  • 1
    Ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą masę i partiami dodajemy mascarpone cały czas miksując.
  • 2
    W drugiej osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Ubitą śmietanę partiami i dodajemy do masy za pomocą szpatułki i delikatnie łączymy.
  • 3
    Biszkopty maczamy w płaskim naczyniu w kawie z likierem i układamy w naczyniu jeden obok drugiego. Następnie nakładamy warstwę kremu i układamy drugą warstwę biszkoptów oraz krem.
  • 4
    Ciasto wstawiamy na około 2h do lodówki, po wyjęciu z lodówki oprószamy wierch ciasta kakao.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Mascarpone

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis