Sataje z kurczaka z sosem chałwowym Sataje z kurczaka z sosem chałwowym

Sataje z kurczaka z sosem chałwowym

Orientalne, pyszne danie w imprezowym wydaniu. Kurczak na patyku zanurzony w sosie chałwowym to poezja!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • olej sezamowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • słodki sos chilli
  • odrobina mleka kokosowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Następnie przygotuj marynatę: przeciśnij czosnki przez praske, dodaj starty imbir, słodki sos chilli, sos sojowy i rybny oraz odrobinę soku z cytryny i olej. Kurczaka zanurz w marynacie na około 30 min.
  • 2
    Przygotuj sałakę: Mango oraz ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekaną kolendrą, skrop sokiem z połowy cytryny.
  • 3
    W rondelku rozpuść chałwę w mleku kokosowym i chwilę podgotuj.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik w 180 stopnicach C. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na długie wykałaczki i piecz do momentu aż mięso będzie rumiane. Ewentualnie przygotuj patelnię grillową i kurczaka grilluj przez 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami, następnie przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze około 2 min.
  • 5
    Sataje podajemy z sosem z chałwy i sałatką z mango. Gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakMangoObiadObiad z kurczakiemObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis