Makaron z zielonym sosem Makaron z zielonym sosem

Makaron z zielonym sosem

Pyszny sos do makaronu na bazie brokuła to idealny sposob, aby przemycić moc witamin i wartości odżywczych w postaci sosu.

Średnia ocen: 3.5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g brokułów
  • 1 garść świeżych posiekanych liści bazylii
  • ½ garści pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g parmezanu startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mleka
  • Dodatkowo:
  • makaron penne lub spaghetti

Sposób przygotowania

  • 1
    Brokuła ugotuj aldente. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą - zachowa wówczas piękny zielony kolor.
  • 2
    Brokuła przełóż do kielicha blendera wraz z bazylią, pietruszką, orzechami i 1 łyżką oliwy.
  • 3
    Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Następnie dodaj go do sosu.
  • 4
    Dodaj też połowę startego parmezanu, sól, pieprz i jeszcze raz wszystko zblenduj.
  • 5
    Dolej odrobinę mleka, aby uzyskać kremową konsystencję sosu.
  • 6
    Sos podawaj z ugotowanym makaronem, na koniec posyp danie pozostałym parmezanem. Smacznego.

2 komentarze

marek 20 maja 2020 (10:04)

Super obiadek wyszedł! Żona powiedziała, że jeszcze nigdy nie wyszło mi nic tak pysznego 😀

RAF 22 listopada 2020 (19:41)

Coś tu jest nie tak chyba powinno być 10g orzechów zamiast 100

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Sosy i pasty MakaronObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis