Tarta z jeżynami Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami

Zapraszam na pachnąca jeżynami tartę z kremem mascarpone i białą czekoladą!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 130 g zimnego masła
  • 175 g mąki pszennej
  • 35 ml mleka
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g sera mascarpone
  • 125 g śmietany 36%
  • Dodatkowo:
  • 350 g jeżyn
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki dżemu jagodowego

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Formę do tarty natłuść masłem i oprósz delikatnie mąką.
  • 2
    Jeżyny dokładnie umyj i pozostaw na sitku aby woda dobrze odciekła.
  • 3
    Mąkę i zimne masło szybko zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto i ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego plastycznego ciasta. Zawinąć je w folię i wstawić na około 30 min do lodówki.
  • 4
    Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy dociskając je do brzegów. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem.
  • 5
    Formę z ciastem wstaw do lodówki na około 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Włoż ciasto do piekarnika i od razu obniż temp do 200 stopni C i przecz przez około 30 min. Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
  • Krem:
  • 1
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • 2
    Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera, następnie wmieszaj mascarpone, na koniec dodaj czekoladę, ale już nie ubijaj tylko delikatnie wymieszaj ją do kremu łyżką. Sprawdź czy krem jest dla Ciebie wystarczająco słodki, jeśli nie możesz dodać odrobinę cukru pudru.
  • 3
    Całkowicie wystudzony spód tarty posmaruj dżemem jagodowym, na dżem wyłóż krem, a następnie ułóż jeżyny.
  • 4
    Tartę wstaw do lodówki na minimum 2 godzin. Przed podaniem możesz oprószyć tartę cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis