Krem z pieczonych pomidorów Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podpatrzyłam u mojej siostry. Zachwyciła mnie intensywnym smakiem i cudownym aromatem. Polecam

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 dość sporych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • Dodatkowo:
  • świeża bazylia
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
  • 2
    Pomidory kroimy w ćwiartki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę oraz ząbki czosnku.
  • 3
    Polewamy od serca oliwą z oliwek, doprawiamy suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.
  • 4
    Podgrzewamy bulion. Gdy warzywa się już upieką wrzucamy je do garnka i zalewamy połową bulionu - blendujemy. Sprawdzamy konsystencję i dolewamy tyle bulionu ile chcemy - wszystko zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
  • 5
    Następnie przyprawiamy zupę świeżą bazylią. Zabielamy odrobiną śmietanki i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadPomidoryZupa krem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis