Babeczki (mufiniki) bananowe Babeczki (mufiniki) bananowe

Babeczki (mufiniki) bananowe

Do babeczek możemy dodać kawałki toffi lub czekolady. Dzieci będą zachwycone dodatkiem kawałków białej czekolady, mi zaś najbardziej odpowiada wariant z kawałami gorzkiej czekolady.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g kawałków: białej lub gorzkiej czekolady bądź toffi

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę na mufinki wykładamy papilotkami.
  • 2
    Banany obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy je za pomocą widelca na gładką masę.
  • 3
    Dodajemy do nich olej i jajka. Ubijamy wszystko na gładki mus bananaowy.
  • 4
    Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz cukier. Mieszamy i dodajemy mus bananowy.
  • 5
    Następnie dodajemy kawałki czekolady lub toffi. Mieszamy. Do przygotowanej formy na mufinki nakładamy równe porcje ciasta i pieczemy przez około 20 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery BananyDla dzieciImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis