Przepis na tradycyjne babeczki – dzięki odpowiedniej dekoracji, świetnie się sprawdzą jako propozycja babeczki do koszyczka oraz dekoracja świątecznego stołu.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
125 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 miękkiego masła
125 g cukru drobnego do wypieków
3-5 łyżek mleka 3,2%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Lukier:
350 g cukru pudru - przesiany
bakalie
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
2
W misce miksujemy wszystkie składniki na babeczki poza mlekiem. Po zmiksowaniu dodaj mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.
3
Przygotuj blachę do babeczek - wyłóż ją papierowymi papilotkami. Do każdego otworu nakładamy taką samą ilość ciasta, nie uzupełniajcie po brzegi bo babeczki urosną.
4
Pieczemy około 15-20 min - do tak zwanego suchego patyczka. Następnie studzimy babeczki na metalowej kratce.
Lukier:
1
Przesiany cukier puder ucieramy z łyżką lub dwoma wrzącej wody. Ważne, aby wodę dodawać powoli, lukier nie może być zbyt rzadki!
2
Dekorujemy nim wystudzone babeczki a na wierzch układamy ulubione bakalie - rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańcza itp.
Dodaj komentarz