Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Pierś z kurczaka z warzywami, ryżem i delikatnym śmietanowo – brzoskwiniowym sosie to moja propozycja na extra obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 1 puszka brzoskwiń 450 ml
  • 1 czerwona papryka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 duża śmietana 18% (400 g)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • Do podania:
  • ryż

Sposób przygotowania

  • 1
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półksiężyce.
  • 2
    Brzoskwinie z puszki pokroić w kosteczkę, nie wylewaj syropu z puszki - będzie potrzebny do przygotowania sosu.
  • 3
    Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi z kurczaka. Gdy się podsmaży dodaj paprykę i smaż przez chwilę. Dopraw solą i słodką papryką w proszku. Dodaj por, zamieszaj. Smaż przez chwilę.
  • 4
    Wymieszaj cały syrop z puszki brzoskwiń ze śmietaną 18% i dodaj na patelnię.  Gotuj na większym ogniu około 5 min.
  • 5
    W tym czasie przygotuj: 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrób z odrobiną zimnej wody i dodaj do dania. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Po zagotowaniu ściągnij patelnię z ognia i wrzuć pokrojone brzoskwinie. Zamieszaj i gotowe.
  • 6
    Podawaj z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiemObiad z ryżemRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis