Idealny tort dla wszystkich fanów ciastek Oreo. Sprawdzi się idealnie np. na urodziny dla dzieci. W dodatku możemy za każdym razem inaczej go dekorować, wszystko zależy od naszej kreatywności.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Tort:
375 g miękkiego masła
6 jajek
4 łyżki kakao 16%
300 g mąki pszennej
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Krem:
1 litr śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
3 opakowania ciastek Oreo
dodatkowo kilka ciastek do dekoracji
4 łyżki cukru pudru
kilka łyżek nutelli
Sposób przygotowania
Tort:
1
Do masła dodaj cukier i ucieramy na puszystą masę.
2
Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo po 1 jajku.
3
Gdy dodamy wszystkie jajka wówczas dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąke oraz kakao, na końcu dodajemy mleko - miksujemy wszystko na gładką masę.
4
Przygotowujemy tortownicę. Należy wysmarować ją masłem i obsypać mąką. Masę tortową przelewamy do tortownicy. Pieczemy ciasto około 20 - 25 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
5
Upieczone i przestudzone ciasto przecinamy wzdłuż na 3 części. Ostatnia 3 część może być najcieńsza.
Krem:
1
Z ciastek oreo musimy pozbyć się kremu. Najpiej rozdzielić ciasteczka i nożem zbierać krem.
2
Ciasteczka pozbawione już kremu rozdrabniamy w blenderze.
3
Za pomocą miksera ubijamy 0,5l śmietany, 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru tak by powstała nam sztywna masa.
4
Następnie dodajemy do nich cały krem z ciastek i połowę rozdrobnionych ciastek. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
5
Na dno tortownicy kładziemy jeden z 3 placków tortowych i smarujemy go Nutellą. Następnie wykładamy Nuttelę jeszcze połowę kremu, który przygotowaliśmy.
6
Przykrywamy drugim plackiem i znowu smarujemy Nutellą i wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy trzecim plackiem.
7
Teraz musimy ubić na sztywną mase pozostałe 0,5l śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem.
8
Wykładamy masę na wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania ciastkami oreo. Można też oblać masę polewą czekoladową - ale nie jest to konieczne.
9
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.
Dodaj komentarz