Klopsiki a’la spaghetti czyli makaronowe gniazda z klopsikami Klopsiki a’la spaghetti czyli makaronowe gniazda z klopsikami

Klopsiki a’la spaghetti czyli makaronowe gniazda z klopsikami

Masz już dość klasycznych przepisów na spaghetti? Przygotuj się na zaskoczenie! Oto najlepszy przepis na klopsiki a’la spaghetti – zdrowe, zabawne i łatwe do zrobienia!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • 100 g boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
  • 1 czerstwa bułka
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g parmezanu lub sera grana padano
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • 700 g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chilli
  • Makaron:
  • makaron typu gniazdka

Sposób przygotowania

  • Klopsiki:
  • 1
    Czerstwą bułkę namocz w wodzie. Po paru  odlej wodę, z bułki rękoma dokładnie odciśnij wodę.
  • 2
    Boczek pokrój w cienkie paseczki, cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • 3
    Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego wszystkie składniki na klopsiki tj: boczek, odciśniętą czerstwą bułkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, starty parmezan, pietruszkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Z powstałej mięsnej masy uformuj dłońmi klopsiki. Przełóż je na deskę do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia lub większy talerz. Następnie wstaw do lodówki.
  • Makaron:
  • 1
    Gniazda makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Sos pomidorowy:
  • 1
    Pomidory umyj, ponacinaj w różnych miejscach i wstaw do wrzątku na pare minut. Następnie ściągnij z nich skórę i kroimy w kostkę.
  • 2
    Cebulę drobno siekamy.
  • 3
    Na większej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4
    Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i odrobiną chili do smaku.
  • Podanie:
  • 1
    Klopsiki wyciągamy z lodówki. Wkładamy delikatnie do sosu pomidorowego i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
  • 2
    Dodajemy passatę pomidorową i dokładnie delikatnie mieszamy.
  • 3
    Na talerzach układamy gniazda makaronowe i do środka wkładamy klopsiki, oblewamy całość sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Dla dzieciMakaronObiadObiad z makaronem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis