Placuszki z dorsza Placuszki z dorsza

Placuszki z dorsza

Prosty przepis na kotleciki lub kto jak woli placuszki z dorszem w roli głównej. Polecam szczególnie jeśli chcemy zaserwować rybę dzieciom. Rybne placuszki piekarnika bez niepotrzebnego smażenia na tłuszczu to zawsze jest lepsza i zdrowsza alternatywa na obiad. Zachęcam mocno do przetestowania tego przepisu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g fileta z dorsza
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 1 cytryna
  • 1 garść natki pieruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Fileta umyj, osusz i posiekaj na dość drobną kostkę. Przełóż do miski - wyciśnij sok z cytryny i skrop nim rybę. Dodatkowo zetrzyj z cytryny skórkę z cytryny i wymieszaj z rybą.
  • 2
    Następnie posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj mozzarelle na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z rybą. Połącz wszystko dokładnie, najlepiej dłońmi.
  • 3
    Piekarnik nastaw na 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią uformowane w dłoni niewielkie kotleciki.
  • 4
    Piecz przez 20 minut w temperaturze (termoobieg) 180 stopni C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Naleśniki i placki Dla dzieciDla karmiącej piersiąFitKolacjaObiadRybaWigilia i ŚwiętaWysoki Cholesterol

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis