Ciasto kukułka Ciasto kukułka

Ciasto kukułka

Jedno z najlepszych czekoladowych ciast przekładanych kremem kukułkowym i śmietankowym. Doskonałe ciasto na imprezy typu urodziny, imieniny. Sprawdzi się również na święta!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki oleju
  • Krem:
  • 1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
  • 500 ml mleka
  • 250 g cukierków kukułek
  • 150 g miękkiego masła
  • Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatki:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • Poncz:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżka cukru
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Upiecz biszkopt
  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra - dół).
  • 2
    Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier, potem żółtka, a na koniec wlej olej.
  • 3
    Przesiej mąkę, kakao i delikatnie za pomocą szpatułki połącz z masą jajeczną.
  • 4
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij i odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem:
  • 1
    Do garnka wlej 250 ml mleka, dodaj kukułki i na niewielkim ogniu gotuj, cały czas mieszając, aż kukułki się rozpuszczą.
  • 2
    Pozostałe 250 ml mleka przelej do miseczki, wsyp budyń i za pomocą rózgi kuchennej dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
  • 3
    Mleko z budyniem dodaj do gotującego się mleka kukułkowego i mieszaj, aż całość się zagotuje i zgęstnieje.
  • 4
    Następnie odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj do przestudzonej kukułkowej masy. Ubij tak długo, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem odstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę śmietankową:
  • 1
    Żelatynę zalej połową szklanki gorącej wody. Zostaw do wystudzenia.
  • 2
    Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Gotowy krem odstaw do lodówki.
  • Przygotuj poncz:
  • 1
    Kawę z łyżeczka cukru zalej szklanką wrzątku. Dodaj alkohol, zamieszaj i odstaw.
  • Przygotuj polewę czekoladową:
  • 1
    Śmietanę kremówkę podgrzej dodaj masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia.
  • Wykonanie:
  • 1
    Biszkopt trzeba przekroić na pół. Spód przełóż na dno blaszki i nasącz go 1/4 ponczu. Następnie wyłóż na niego krem kukułkowy, wyrównaj i posypać całość startą na tarce czekoladą.
  • 2
    Wstaw do lodówki do schłodzenia. Biszkopty zanurz na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Na to wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj i ponowie posyp startą czekoladą. Wstaw na 15-30 minut do lodówki.
  • 3
    Po schłodzeniu połóż drugi blat biszkoptu. Nasącz go pozostałym ponczem i polej wierzch polewą z gorzkiej czekolady.
  • 4
    Ciasto trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej przez całą noc.

1 komentarz

Kornelia 16 grudnia 2019 (19:28)

Ciasto wyszło pysznie!!! Super!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis