Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami

Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami

Podstawa mojego wigilijnego stołu. Śledź z korzennymi przyprawami w towarzystwie orzechów, króluje co roku i zawsze znika ze stołu w pierwszej kolejności.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Do dekoracji:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 /2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  • 1
    Płaty śledzi umyj, osusz i rozłóż w misce.
  • 2
    Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę ze startym imbirem, pieprzem, kardamonem, cynamonem, kulkami ziela angielskiego oraz goździkami.
  • 3
    Cebulę pokrój w piórka.
  • 4
    Marynatą zalej śledzie i dorzuć cebulę. Włóż do lodówki na 24 godziny.
  • 5
    Posiekaj orzechy i przed podaniem posyp nimi śledzie. Następnie polej octem balsamicznym, oliwą i oprósz odrobiną przyprawy do piernika.
  • 6
    Śledzie przechowujemy oczywiście w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski RybaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis