Tradycyjny przepis na ciasto lub kto jak woli – placek ze śliwkami to jeden z moich ulubionych deserów. Najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale można też je zastąpić innymi owocami np. rabarbarem lub jabłkami.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kryształu
cukier puder do posypania ciasta
Nadzienie:
1 kg śliwek węgierek
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kisielu cytrynowego bez cukru
Sposób przygotowania
Nadzienie:
1
Kisiel rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj do momentu, aż się całkowicie rozpuści.
2
W dużym garnku umieść umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Dodaj cukier oraz 50 ml wody. Wszystko smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając - około 10-15 minut. Do tego czasu śliwki powinny lekko zmięknąć. Pod koniec wlej rozpuszczony kisiel. Dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do ostudzenia.
Ciasto:
1
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz same żółtka ugnieć za pomocą rąk. Ciasto powinno stać się elastyczne.
2
Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie równe części, zawiń je w folię i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
3
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
4
Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wysyp na dno tortownicy, równomiernie je rozprowadzając. To będzie spód ciasta.
5
Tak przygotowany spód wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C . Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw do przestudzenia.
6
Na podpieczonym cieście ułóż warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadź.
7
Na owoce zetrzyj drugą część ciasta. Placek piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40-45 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Obraz Katja S. Verhoeven z Pixabay
Dodaj komentarz