Placek ze śliwkami Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Tradycyjny przepis na ciasto lub kto jak woli – placek ze śliwkami to jeden z moich ulubionych deserów. Najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale można też je zastąpić innymi owocami np. rabarbarem lub jabłkami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Nadzienie:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kisielu cytrynowego bez cukru

Sposób przygotowania

  • Nadzienie:
  • 1
    Kisiel rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszaj do momentu, aż się całkowicie rozpuści.
  • 2
    W dużym garnku umieść umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Dodaj cukier oraz 50 ml wody. Wszystko smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając - około 10-15 minut. Do tego czasu śliwki powinny lekko zmięknąć.  Pod koniec wlej rozpuszczony kisiel. Dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do ostudzenia.
  • Ciasto:
  • 1
    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz same żółtka ugnieć za pomocą rąk. Ciasto powinno stać się elastyczne.
  • 2
    Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie równe części, zawiń je w folię i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
  • 3
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • 4
    Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wysyp na dno tortownicy, równomiernie je rozprowadzając. To będzie spód ciasta.
  • 5
    Tak przygotowany spód wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C . Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw do przestudzenia.
  • 6
    Na podpieczonym cieście ułóż warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadź.
  • 7
    Na owoce zetrzyj drugą część ciasta. Placek piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40-45 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Obraz Katja S. Verhoeven z Pixabay

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis