Pieczona pierś z kurczaka Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka. Jest to szybki przepis dla wszystkich osób którzy chcą jeść smacznie, zdrowo i cenią sobie proste przepisy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Pierś z kurczaka:
  • 700 g podwójnej piersi z kurczaka
  • Marynaty:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty curry
  • 2 szczypty oregano
  • 2 szczypty bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Oczyszczone mięso przekładamy do szklanego naczynia.
  • 2
    Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i polewamy nim pierś, nacierając ją nimi i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • 3
    Godzinę przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki, aby się ociepliło.
  • 4
    Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniu przez 25 minut (góra dół). Po upieczeniu mięso powinniśmy jeszcze zostawić na około 15 minut, zanim je rozkroimy. Wówczas soki wewnątrz równomiernie się rozejdą.

1 komentarz

Irena 25 listopada 2019 (09:47)

robie podobnie, z tym że ja zapiekam w rękawie. Wtedy jest mniej chrupiąca skórka, ale pierś jest bardziej soczysta

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiemObiad z mięsemObiad z piersią z kurczaka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis