Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka. Jest to szybki przepis dla wszystkich osób którzy chcą jeść smacznie, zdrowo i cenią sobie proste przepisy.
Średnia ocen: 5(1)
30min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Pierś z kurczaka:
700 g podwójnej piersi z kurczaka
Marynaty:
2 łyżki oleju
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
2 łyżki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
2 szczypty curry
2 szczypty oregano
2 szczypty bazylii
2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
1
Oczyszczone mięso przekładamy do szklanego naczynia.
2
Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i polewamy nim pierś, nacierając ją nimi i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
3
Godzinę przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki, aby się ociepliło.
4
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniu przez 25 minut (góra dół). Po upieczeniu mięso powinniśmy jeszcze zostawić na około 15 minut, zanim je rozkroimy. Wówczas soki wewnątrz równomiernie się rozejdą.
1 komentarz
Irena25 listopada 2019 (09:47)
robie podobnie, z tym że ja zapiekam w rękawie. Wtedy jest mniej chrupiąca skórka, ale pierś jest bardziej soczysta
1 komentarz
robie podobnie, z tym że ja zapiekam w rękawie. Wtedy jest mniej chrupiąca skórka, ale pierś jest bardziej soczysta